Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Portal Portal   Regulamin  Pomoc FAQ  Szukaj Szukaj  Grupy Grupy  Foto Galeria Foto Galeria  Profil Profil  Linki Linki  Reklama Zareklamuj Nas  Radio Ławeczka - Piotrków Tryb. Radio 

Poprzedni temat :: Następny temat
Masa Krytyczna w Piotrkowie
Autor Wiadomość
Rosiu 

Wysłany: 21 Luty 2006, 07:40   Masa Krytyczna w Piotrkowie

Witam serdecznie...posłuchajcie tego....

W październiku ubiegłego roku zapoczątkowano w naszym mieście coś, co zna już cały świat, coś co raz w miesiącu trzęsie całym światem...

Otóż w każdy ostatni piątek miesiąca o godz. 18.00 pod Akademią Świętokrzyską (popularne WSP) spotykają się rowerzyści....i wszyscy inni napędzani siłą własnych mięśni...

Po co? ....hmmmm..... rower rządził drogami na długo przed samochodem....pierwsze rysunki roweru wykonał Leonardo da Vinci...niestety w dzisiejszych czasach władzę ma ten kto silniejszy...czyli blaszane pułapki na czterech kółkach....
A więc rowerzyści na całym świecie spotykają się raz w miesiącu..i jadą...wszyscy w tę samą stronę, chcąc spędzić trochę czasu wśród podobnie pozytywnie zakręconych osobników...

Skąd się to wzięło? z San Francisco....w 1993 odbyła się pierwsza Masa....a do tej pory jeździ już kilkaset miast na całym świecie....

A kto jeździ na Masy? Wszyscy...ludzie wracający z pracy, młodzież dojeżdżająca na wieczorne spotkania i randki, zapaleńcy i zboczeńcy, których tak jak mnie poprostu ciągnie do 'pedałów' (rowerowych), teściowie mojego kumpla, siostra kolegi, sąsiad, kumpel z podstawówki, kuzyn, pan z aktówką wracający z biura, pani z mięsnego, studenci, licealiści, podstawówka, dorośli, dzieci, kobiety, mężczyźni.....poprostu każdy kto chce....

Czy dam radę? jassssne.prędkość jest minimalna, to nie wyścig...to wspólna przejażdżka..to demonstracja naszej pedałującej siły...więzi, przyjaźni, promocja zdrowego trybu zycia....

Ile to kosztuje? nic a nic...

Czy tylko po mieście? Masa jeździ zgodnie z tradycją ulicami miasta....ale poza tym jeździmy na wycieczki w plener.....a w wakacje....oj.to się dopiero będzie działo....chcemy wyskoczyć gdzieś dalej....

no dobra..to jeszcze raz, gdzie i kiedy?
każdy ostatni piątek miesiąca, 18.00 pod WSP......
Sprawdźcie sobie naszą stronkę www.masa.mojpiotrkow.pl ..tam jest więcej informacji

Pozdrawiam i zapraszam

Ps. ostatni piątek ......to już w tym tygodniu

feety 

Wysłany: 21 Luty 2006, 08:20   

No w końcu nie będę sama do siebie pisać ;) No więc proszę Państwa nie pozostaje mi nic innego jak tylko zaprosić wszystkich w piątek o 18.00 pod WSP!!! Wasze rowery już chyba wystarczająco wynudziły się w piwnicach!! ;D
DO zobaczenia w piątek!!! :super:

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2006 ]
Cytat:
.....a w wakacje....oj.to się dopiero będzie działo....

Nooooo Michale...! Trzymam za słowo...!!! ;D Ale w razie czego to ja zamawiam hol ;D wiesz jak? :hyhy:

Rosiu 

Wysłany: 21 Luty 2006, 13:20   

Feeciu....zawsze chętnie Cię popchnę....eee...wezmę na sztywny hol...oj...ale to brzmi....w każdym razie...możesz na mnie liczyć w potrzebie...

A co do wakacji.to naprawdę szykujcie się na coś większego..

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 21 Luty 2006, 13:45   

Nie mam nic przeciwko samej takiej imprezie, ale niewiem czy organizator nie zauwazył,że jest zima. I napewno nie jest to pora na jazde na rowerze. :) Takie akcje mozna przeprowadzac wiosna, latem czy też wczesną jesienią. bynajmnije takie jest moje zdanie. bo nie problem pojechac na taka akcję i wrócic z zapaleniem płuc :]

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być razem z nami
Tu możesz być happy
Jak czegoś nie wiesz pomożemy Ci !!!
Piotrkowianie.com :P
Postaw piwo autorowi tego posta

Rosiu 

Wysłany: 21 Luty 2006, 14:47   

Nobody, widzę, że nigdy nie byłeś na Masie...serdecznie zapraszamy....zobacz i przekonaj się o czym my tu mówimy....

pierwsza sprawa wymagająca wyjaśnienia....Masa nie ma organizatorów, i to jest piękne....każdy jest współorganizatorem...i od tego jak każdy się zachowuje i jakie ma pomysły zależy powodzenie imprezy...

druga sprawa....najłatwiej jest oczywiście siedząc w fotelu mówić, że to nie dla mnie, że za zimno, że ja nie dam rady, że jak ja nie pojadę to nic się nie stanie, niech się martwią inni, że chyba tylko debile jeżdżą zimą, że choroby, że z cukru jestem, że to fajna inicjatywa ale niech sobie radzi sama....itd. itp.
trudniej niestety samemu dołożyć swoje 5 groszy, zrobić coś dla idei, dla zdrowia, dla miasta, dla siebie.....

trzecia sprawa....faktycznie jest zima, ale Masa Krytyczna jeździ cały rok....co miesiąc, bez względu na pogodę....to wieloletnia tradycja

czwarta sprawa...ja jeżdżę na rowerze od 7 lat, i oświadczam państwu, że nikt i nic nie zrobiło dla tak wiele jak te kilkanaście kilogramów rurek i drucików sprytnie zmontowane w najbardziej ekologiczny, najbardziej ekonomiczny i najzdrowszy pojazd na ziemi...
od kiedy zacząłem jeździć na całego...zapomniałem jak wygląda mój lekarz....a byłem za młodu baaaardzo chorowity

pierwsza Masa...było to w październiku, zgromadziła 54 osoby...trwała ok. 2 godzin, zimowe Masy są krótsze, nieraz zakończone ogniskiem, albo jakąś inną atrakcją....
jeśli ktoś chce się odłączyć wcześniej, nikt tam nikogo siłą nie trzyma...

Spróbujcie, naprawdę warto...

Nobody, czekamy....prędzej czy później będzie na tyle ciepło, że sam siebie nie oszukasz....
Ostatnio zmieniony przez Rosiu 21 Luty 2006, 14:50, w całości zmieniany 2 razy  

$stacha 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 21 Luty 2006, 14:49   

Hehe jak słyszałam już o tej akcji, ale niestety nie smigam tak rowerkiem... żeby aż tak się tym fascynować. Dostałam ultokę od jakiegoś przemiłego chłopca w momencie kiedy chciałam zmusić go do wzięcia udziału w moim reportażu :P i się udało.. bądź co bądź wisi uloteczka do tej pory nad biureczkiem... wtydaje mi się że idea jest super :) Masa Krytyczna może sporo zmienić w tym jak postrzegani są ludzie posługujący się innymi środkami transpotru.. i moze zmusi wreszcie kierowców do tolerancji na jezdni.
Nobody napisał/a:
ale niewiem czy organizator nie zauwazył,że jest zima

wiesz... na mojej wsi cały czas ktoś jeździ na rowerku... tylko napewno prędzej o jakiś wypadeczek czy przeziębienie. Ale takich ludzi nic nie powstrzyma. To się nazywa pasja. I podziwiam ich za to, bo ja bym nie wyjechała na rowerze jak jest 10 stopni a co dopiero jak jest snieg :P :P :looka:
Ostatnio zmieniony przez stacha 21 Luty 2006, 15:21, w całości zmieniany 1 raz  

Rosiu 

Wysłany: 21 Luty 2006, 15:10   

a któż dał Ci tę uloteczkę? bo bardzo prawdopodobne, że byłem to ja... :)
tylko proszę...nie nazywaj nas 'innymi' :)

wpadnij na Mase kiedyś...tu nie chodzi tylko o pedałowanie, ta cała atmosfera, Ci wszyscy ludzie, niepowtarzalne....naprawdę... a juz napewno nie zaobserwujesz tego wśród zmotoryzowanych....no może motocykliści...ale oni są podobni trochę do nas...

dzięki za słowa uznania, masz rację...w wielu przypadkach to jest pasja...to jest to co się w życiu liczy, ludzie zawodzą, zdradzają, zadają ból...a rower to jest to co kocham.....ale nie trzeba być takim zapaleńcem jak ja, żeby dostrzec pozytywne strony jazdy rowerkiem..
bliskość przyrodu, pozdrowienia innych rowerzystów...
spróbuj..

$stacha 

Wysłany: 21 Luty 2006, 15:24   

Rosiu napisał/a:
.nie nazywaj nas 'innymi'

heh to było w sensie, że innymi środkami transportu niż samochody :) bo nie ukrywajmy, że to one myślą, że są najważniejsze i same na ulicach.
ale ok:)
Rosiu napisał/a:
spróbuj..

namawiasz... namawiasz..... :P
Rosiu napisał/a:
a któż dał Ci tę uloteczkę? bo bardzo prawdopodobne, że byłem to ja...

nie mam zielonego pojęcia. Nawet nie wiem jak ten ktoś wyglądał... ale jeżeli zaraz po daniu uloteczki mówiłeś do kamery, że Ci brakuje w Piotrkowie ścieżek rowerowych to to byłeś Ty :P
nie wykluczone ze pewnie sie wybiore... moi znajomi tam cały czas jeżdżą i rozwieszają po szkole ogłoszenia, także robi się coraz ciekawiej... można by o czymś większym pomśleć... ale to może jeszcze nie teraz...

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 21 Luty 2006, 16:27   

Powiem tak mnie nie bawią tego rodzaju przedsięwzięcia. A co do organizatorów to miałem na myśli pomysłodawców całego tego przedsięwzięcia. Jakoś wole poruszac sie na piesz niż rowerem w trakcie zimy :] Moze kiedyś skorzystam ale raczej nie prędko...

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być happy

feety 

Wysłany: 21 Luty 2006, 20:21   

Poszłam wczoraj do piwnicy po kartofle...stał tam mór rower...Noooi nie wytrzymałam!!!! Musiałam się kawałek przejechać...!!!! :rotfl: .....szkoda że tylko pół metra ... :suchy:

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2006 ]
Rosiuuu!! Włącz juz wiosnę!!!!!! :prosze:

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 21 Luty 2006, 22:12   

hehe Fitka Ty to powinnaś wyjść za rower bo go jak widze ubóstwiasz :P
Ja też słyszałam o Masie i to nie raz i to oczywiście od Naszej Feetki :P ale nie miałam okazji jeszcze z Wami pośmigać gdzieś :P w ogóle mój wehikuł to hmm.. nadaje sie do wymiany i zamierzam sobie sprawić jakieś rowerzysko na wiosenkę :] no i może, może.. hmm.. pojadę z Wami chociażby na jedna Masę :P zobaczymy jak to będzie.
A ogolnie uważam że Masa Krytyczna to fajowa impreza rowerowa. Może wreszcie kierowcy na ulicach zaczną doceniać rowerzystów - bo nie raz się nawet słyszy różne "kur**" i inne bluzgi w kierunku do rowerzystów.. ja przynajmniej słyszałam :/ i może wreszcie powstanie więcej ścieżek rowerowych :) oby :) każdemu bedzie łatwiej :P

Pozdrówki :P

Rosiu 

Wysłany: 22 Luty 2006, 04:33   

hmmm...staram się włączyć wiosnę...tylko mam słabe baterie po zimie....i czasem mi się jeszcze wyłącza.... :)

Cytat:
bo nie ukrywajmy, że to one myślą, że są najważniejsze i same na ulicach

Cytat:
bo nie raz się nawet słyszy różne "kur**" i inne bluzgi w kierunku do rowerzystów.. ja przynajmniej słyszałam

no właśnie...ja też słyszałem wyzwiska, przeżyłem czołowe zderzenie, i też mnie to zabolało....więc biorę sprawy w swoje nogi

ścieżkami tez już się zajmujemy...spoko...

Paula jeśli bedziesz potrzebowała porady czy pomocy w doborze sprzętu, to wal smiało...z przyjemnością pomogę....

Cytat:
można by o czymś większym pomśleć... ale to może jeszcze nie teraz...

ale po co czekać? zbliża się wiosna, myslę, że lada dzień wznowimy wycieczki w plener...a w wakacje planujemy wyskoczyć gdzieś dalej, z namiotami.....może za granicę...hmmm...

$stacha 

Wysłany: 22 Luty 2006, 09:33   

Rosiu napisał/a:
myslę, że lada dzień wznowimy wycieczki w plener

myslałm o jakiejs imprezie dla rowerzystów... ;) takiej jakiejś fajnej...

Rosiu napisał/a:
ścieżkami tez już się zajmujemy...spoko...

ścieżki to jest temat rzeka... ja 2 lata temu widziałam plan ścieżek rowerowych ktore miały byc zrobione i jakos ani widu ani słychu... na debacie wyszło, że w piotrkowianom potrzeba scieżek, pisma poszły do wladz miasta i do posłów i na razie żadnego oddźwieku nie ma:/ chociaz całyczas zareczaja ze robia....

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 22 Luty 2006, 13:31   

Rosiu napisał/a:
no właśnie...ja też słyszałem wyzwiska, przeżyłem czołowe zderzenie

czyli nie jestem jedyna, która słyszała bluzgi śmigając rowerem :/ o Twoim wypadku słyszałam, przykro mi, mam nadzieję, że już jest wszyściuteńko w porządeczku :)
Rosiu napisał/a:
Paula jeśli bedziesz potrzebowała porady czy pomocy w doborze sprzętu, to wal smiało...z przyjemnością pomogę....

a dziękuję bardzo :P jak coś to będę pamiętać i dam znać :P
stacha napisał/a:
ja 2 lata temu widziałam plan ścieżek rowerowych ktore miały byc zrobione i jakos ani widu ani słychu...

Cytat:
na razie żadnego oddźwieku nie ma:/ chociaz całyczas zareczaja ze robia....

normalka.. czemu mnie to nie dziwi :/

Rosiu 

Wysłany: 22 Luty 2006, 16:35   

impreza...według naszych pomysłów i rozmów z kim trzeba...bardzo możliwe, że to będzie rowerowa majówka....ale narazie mówię tylko po cichutku....

co do ścieżek...ja te plany widziałem tydzień temu bo zamiast pisma...sam tam polazłem...no...szczerze mówiąc brałem udział w zebraniu Zespołu do spraw ścieżek rowerowych .... i zostałem CZŁONKIEM zespołu.....dumnie to brzmi :P

i chyba nie zdradzę tajemnicy zebrania jeśli powiem, że dlatego to tak długo i mozolnie idzie, bo chodzi oczywiście o pieniądze...i bezsensowną biurokrację....życie byłoby o niebo łatwiejsze bez zbędnej papierkowej roboty....

a co do wypadku..to dziękuję..już się podźwignąłem..chociaż do tej pory doskwiera mi kontuzja barku.....w sobotę odbieram rower z naprawy...

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 22 Luty 2006, 16:38   

Członkiem :hyhy: bardzo dumnie :D

A co do majówki poczekamy zobaczymy :)

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być happy

$stacha 

Wysłany: 22 Luty 2006, 21:16   

Rosiu napisał/a:
że to będzie rowerowa majówka....ale narazie mówię tylko po cichutku....

jak coś to Młodzieżowa Rada Miasta Piotrkowa Trybunalskiego oferuje się do współpracy ;)

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 22 Luty 2006, 22:49   

Rosiu napisał/a:
rowerowa majówka...
hmm..chyba musze się streścić z kupnem nowego wehikułu czasu :D :D jak coś to trąb głośno o wyprawie majowej :P
Rosiu napisał/a:
zostałem CZŁONKIEM zespołu...
no no :> gratulacje :P Panie Prezesie :P sprawuj sie tylko tam porządnie :P
Rosiu napisał/a:
do tej pory doskwiera mi kontuzja barku....
buuu.. przykro mi :( mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie :)
Nobody napisał/a:
Członkiem :hyhy: bardzo dumnie :D
a Ty jak zwykle masz zboczone mysli :luka: jesteś 3 zboczuchem -- jawnym zboczuchem :D :D bo reszta jeszcze sie nie ujawniła, poza mną i stachą :D
stacha napisał/a:
jak coś to Młodzieżowa Rada Miasta Piotrkowa Trybunalskiego oferuje się do współpracy ;)
hmm.. czyli tam działasz ? :luka:

$stacha 

Wysłany: 22 Luty 2006, 22:56   

Paula napisał/a:
a Ty jak zwykle masz zboczone mysli :luka: jesteś 3 zboczuchem -- jawnym zboczuchem :D :D bo reszta jeszcze sie nie ujawniła, poza mną i stachą

chciałam to napisac ale stwierdziłam ze se dam spokój :P :P
Paula napisał/a:
hmm.. czyli tam działasz ?

jestem przewodniczącą...... :rotfl:
co do majówki to ja napewno na rower nie wsiąde :P :P takie wypadki z dzieciństwa :looka: ale pomysł ciekawy

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 22 Luty 2006, 23:10   

stacha napisał/a:
chciałam to napisac ale stwierdziłam ze se dam spokój :P
hehe :P a ja zawsze musze napisać praktycznie to co mi akurat na myśl przychodzi :D :D no w końcu się ujawnił :D :D :P więc już coś wiemy o Panu Nobody :)
stacha napisał/a:
jestem przewodniczącą...... :rotfl:
łał :P no to gratulacje :P

$stacha 

Wysłany: 23 Luty 2006, 17:16   

tak... już to komuś mówiłam... :looka: ale apeluje do Pana Admina o utworzenie kolejnej grupy na forum tj. "jawne zboczuchy" a przy avatarze będzie się pojawiał.... :wstyd: no dobra... nie kończe... :P wstawcie se co chcecie.....

masak krytyczna... romiar ma znaczenie;)
powodzenia.....

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 23 Luty 2006, 17:41   

Nasze forum zechciało by być patronem Medialnym tej imprezy :) , tyle o ile mi przekazał wczoraj Neo :) . . . Jeśli Rosiu był byś zainteresowany skontaktuj się z Neo.

Pozdrawiam

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być happy

$stacha 

Wysłany: 23 Luty 2006, 17:58   

Nobody napisał/a:
Nasze forum zechciało by być patronem Medialnym tej imprezy

której ???? :P heh... widzisz rosiu? niedługo Masa Krytyczna będzie tak sławna, że sobie nie dasz z tym rady ;) :P

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)