Dołączył: 15 Mar 2006 Otrzymał 33 piw(a) Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 13:05 Piotrków Trybunalski ma swoją monetę.
Piotrków Trybunalski ma „swoją” monetę. Niebawem ukaże się dwuzłotówka z serii „Historyczne miasta w Polsce” z wizerunkiem piotrkowskiego zamku królewskiego. Niepowtarzalna seria składa się z 32 monet o nominale 2 zł., upamiętniających miasta o historycznym znaczeniu w dziejach Polski. „Piotrkowska” dwuzłotówka jest dwudziestą ósmą z kolei i pierwszą monetą emitowaną w tym roku.
Awers: W centralnej części wizerunek orła ustalony dla godła Rzeczypospolitej Polskiej. Z prawej strony napis: 2 ZŁ. U góry półkolem napis: RZECZPOSPOLITA POLSKA oraz oznaczenie roku emisji: 2008. Poniżej orła stylizowany fragment muru miejskiego z blankami oraz z bramą o rozwartych wrotach, z uniesioną kratą w prześwicie. Pod lewą łapą orła znak mennicy.
Rewers: Wizerunek Zamku Królewskiego w Piotrkowie Trybunalskim. U góry z lewej strony powiększony wizerunek Orła Jagiellonów umieszczonego na ścianie zamku. Z lewej strony półkolem napis: PIOTRKÓW oraz u góry z prawej strony półkolem napis: TRYBUNALSKI.
Moneta została wybita w stopie Nordic Gold w nakładzie 1.100.000 sztuk. Dystrybucja rozpocznie się 25 stycznia – od uroczystej prezentacji w Piotrkowie Trybunalskim przez przedstawiciela NBP.
Marta Skórka
p.o. Rzecznika Prasowego Prezydenta Miasta
Do tej monety pasował by mi stary herb Piotrkowa. Dla tych którzy nie wiedzą,że nasze miasto miało inne Herb niż ten mega patriotyczny poniżej dodaje zdjęcie.
Tu możesz być happy
Jak czegoś nie wiesz pomożemy Ci !!!
Piotrkowianie.com
Według mnie i tak powinniśmy być dumni z naszego miasta,że wreszcie udało nam się doczekac własnej monety. Tzn pomijajac tą która była bita na rynku w trakcie "Dni Piotrkowa" ale za nia nic się nie kupi hehe.
Wysłany: 15 Styczeń 2008, 22:08
Fajna sprawa i chcialabym miec taka na pamiątke , więc pewnie postaram się ja jakos zdobyc... ale ma duży plus zamek królewski na niej wyglada lepiej jak w rzeczywistosci
_________________ koniec i bomba a kto czytał ten trąba
Dzisiaj przeglądając allegro trafiłam na kilka aukcji z tą monetą. Moneta kosztuje 2 zł z groszami + 6 zł przesyłka i w momencie gdy przeczytałam info o przesyłce puściłam salwę śmiechu.
Stanowczo wole nabyć monetę u nas w Piotrkowie niż poprzez allegro od gościa,który sprzedaje coś czego jeszcze sam nie ma.
Wysłany: 21 Styczeń 2008, 22:31
Ja tam też poczekam na moment kiedy bedzie można nasza monetke dostac w Piotrkowie, zreszta najlepsza jest piotrkowaska moneta zakupinona w Piotrkowie
a za 50 lat (o ile wcześniej szlag mnie nie trafi) sprzedam ja za milion dolarów i ustawie moje wnuczęta
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 11:14
no nie przesadzaj ze 50 lat to za mało... dobra to zmiana planów.... ja bede zyc w biedzie a potem moje wnuki ja sprzedadza... hmmmm trzeba byc 25 pod zamkiem... a tak na marginesie moze sie wkoncu wybiore do tego muzeum w zamku..