Hmm... na pewno musi to być jakieś wysokie pomieszczenie, może jakieś magazyny, hala sportowa, może stare budynki po hutach szkła w Piotrkowie (słyszałem, że są wysokie i jednocześnie nie za duże pomieszczenia (niektóre mają ok 10m:))
Ps. myślę, że jakby ktoś z góry chciał się tego podjąć, to znalazłoby się miejsce, trzeba tylko znaleźć chętnych ludzi, bo jeśli chodzi o fundusze, to chyba można z UE wyciągnąć tak jak zbudowali ściankę w Manufakturze w Łodzi (nie wiem, czy ktoś widział ten obiekt, ale moim zdaniem, to jedna z najlepszych ścianek w Polsce i można się na niej wzorować).
szogun, tylko jest mały problem. Dlatego,że jako osoba fizyczna nie otrzymasz dofinansowania. Bardziej jako organizacja/stowarzyszenie. Jak najbardziej popieram pomysł.
_________________ Po co upadamy? Po to, abyśmy nauczyli się podnosić.
no ja wiem, że nie dostanę dofinansowania, ale może by się znalazł ktoś, kto by założył stowarzyszenie (w ogóle, to ja dopiero w maju kończę 18 lat...), w ogóle jakaś osoba chętna do załatwiania formalności, bo jeśli chodzi o samą budowę ścianki i obsługę, to ja sporo wiem na ten temat, kto mógłby to zrobić, mógłbym pomóc znaleźć odpowiednie osoby... wskazać miejsce na szkolenia, a nawet sam bym mógł się zatrudnić do asekurowania na ściance itp. tylko potrzebna jest osoba pełnoletnia, która by chciała to "prowadzić", tzn. zrobić szybki kurs operatora ścianki i najlepiej instruktora wspinaczki, żeby mogła prowadzić sekcję wspinaczkową;d (może jest chętny jakiś nauczyciel w-fu, który ma niewiele godzin?:))
Wysłany: 24 Październik 2008, 11:26
Wszyscy zagłosowali za heh. Ja też się do nich zaliczam. Pomysł bardzo dobry ,gorzej może być z jego realizacją. Mnie za szczególnie nie kojaży się,żadne miejsce w którym mozna by taką ściankę zbudować.
w poprzednim roku szkolnym był organizowany przez BOM konkurs na biznes. nasza szkoła zrobiła biznesplan i wszystkie inne potrzebne rzeczy, a właśnie chcieliśmy otworzyć miejsce rekreacyjne ze ścianką wspinaczkową. tworząc biznesplan okazało się, że założenie takiego ośrodka niesie za sobą ogromne koszty i nie koniecznie się to zwraca nawet przy dość wysokich cenach za użytkowanie. nie twierdze oczywiście, że to zły pomysł, chodzi mi o to, że aby otrzymać pieniądze z UE trzeba by nieźle się nagłówkować przy projekcie
_________________ pozdrawiam serdecznie z domieszką ironii
A jak było z piotrkowskim skateparkiem ? Czy on nie został zbudowany po inicjatywie młodzieży ? Dali jeszcze wskazówki co by chcieli tam mieć itp.
Może w identyczny sposób da się załatwić sprawę ścianki.
Hmm, no tak, ale to jest dużo większy koszt... chociaż ścianka w łodzi cała została sfinansowana za fundusze unijne. A wie ktoś może gdzie można taką inicjatywę złożyć?