Ostrożnie z wodą! Powiatowy Inspektor Sanitarny poinformował, że w wodociągu miejskim stwierdzono zanieczyszczenie bakteriologiczne. Te same służby uspakajają, że nie ma powodów do paniki.
Trzeba jednak zachować ostrożność. Woda w stanie surowym może być wykorzystywana do celów bytowych, czyli: mycia, zmywania naczyń i kąpieli. Nie wolno jej jednak spożywać w stanie surowym. Taka woda nie powinna też być wykorzystywana do mycia zębów, czy owoców. Najlepiej do tych czynności zagotować wodę. Tu jedna uwaga, wodę należy gotować minimum przez minutę od momentu wrzenia. Krótsze gotowanie np. w czajnikach elektrycznych, może okazać sie niewystarczające. Wszystko z powodu wykrycia zanieczyszczenia bakteriologicznego. Próbki pobrane w czwartek wykazały, ze stężenie bakterii jest dużo większe niż dopuszcza norma. Wykazało to zarówno badanie po 48 godzinach , jak i też 72 godzinach od chwili pobrania prób. Woda jest nieustannie monitorowana. Powiatowy inspektor sanitarny, tłumaczy, że spożywanie wody w stanie surowym może wywołać objawy podobne do zatrucia pokarmowego. Wod- Kan na całości sieci wodociągowej prowadzi dezynfekcje. Woda jest silnie chlorowana, w związku z czym może być wyczuwalna specyficzna woń. Póki co zalecana jest ostrożność, a w razie wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości należy skonsultować się z lekarzem. Nieznane jest źródło zanieczyszczenia. Nadal trwa jego ustalanie.
znając życie zanieczyszczenie spowodawała jakaś fabryka która pozbyła się zbędnych chemikaliów
Dziwi mnie fakt,że nie wystarczy normalne zagotowanie wody bo przecież temp 100 stopni C zabija wszelkie bakterie w tym przypadku nie bardzo się to sprawdza.
_________________ Po co upadamy? Po to, abyśmy nauczyli się podnosić.
Wiek: 20 Dołączyła: 19 Kwi 2007 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Bełchatów City :)
Wysłany: 31 Maj 2007, 15:31
no też właśnie o to chodzi. To po pierwsze a po drugie, skażenie jest już od prawie półtora tygodnia a te czuby z Sanitarki oficjalną wiadomość podali wczoraj!! SKANDAL
hehe specjalnie powiedzieli zeby dluzej gotowac moze weszli w uklad z gazowcami ja tam jakos napilem sie tej wody i jak widac jestem zywy a niby cos mialo mi dolegac Ania jaki skandal poprostu przypomnialo im sie ze pasowalo by ludzi o tym poinformowac ludzie nie taka wode pija i zyja buahahah pozdro
Wiek: 20 Dołączyła: 19 Kwi 2007 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Bełchatów City :)
Wysłany: 31 Maj 2007, 19:00
Luck napisał/a:
hehe specjalnie powiedzieli zeby dluzej gotowac moze weszli w uklad z gazowcami ja tam jakos napilem sie tej wody i jak widac jestem zywy a niby cos mialo mi dolegac Ania jaki skandal poprostu przypomnialo im sie ze pasowalo by ludzi o tym poinformowac ludzie nie taka wode pija i zyja buahahah pozdro
może i tak, ale nie uważasz, że jest to nienormalne, że powinni uprzedzić mieszkańców o tym fakcie praktycznie zaraz po pojawieniu się skażenia? A tymczasem powiedzieli, ale praktycznie już po fakcie dokonanym... co za ciołki...
To Jest Polska....nic wiecej nie moge powiedziec.... na ten temat... normalne w sumie
niema co przesadzac....nie widac nawet tych bakterii wiec co one moga Ci zrobic skoro ich nie widzisz