Dołączył: 15 Mar 2006 Otrzymał 33 piw(a) Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 28 Październik 2006, 22:54 Wojewódzkie ćwiczenia - Gaz 2006
W godzinach południowych przeprowadzono w rozlewni gazu Progas Eurogaz w Ignacowie gm. Rozprza wojewódzkie ćwiczenia służb ratowniczych. Celem ćwiczeń było praktyczne sprawdzenie przyjętych procedur ratowniczych w sytuacji wystąpienia zagrożenia w zakładzie. Scenariusz ćwiczeń zakładał niekontrolowany wypływ gazu propan-butan z autocysterny i w jego efekcie min. odniesienie obrażeń przez dwóch pracowników zakładu. Działaniach ratownicze polegały na udzieleniu pomocy poszkodowanym, zatrzymaniu wycieku gazu z cysterny, ograniczaniu rozprzestrzeniania się obłoku gazu kurtynami i działkami wodnymi, monitorowanie strefy zagrożenia wybuchem, przygotowywaniu do ewakuacji mieszkańców wsi Ignaców. W ćwiczeniach uczestniczyli pracownicy zakładu, strażacy PSP z naszej jednostki oraz z JRG w Bełchatowie, Radomsku i Łodzi, strażacy ochotnicy z jednostek ksrg powiatu, Policja, Pogotowie Ratunkowe, wójt gminy Ryszard Witek. Oceny i podsumowania ćwiczeń dokonał Z-ca Komendanta Wojewódzkiego PSP mł.bryg. Dariusz Koliński. Obserwatorami byli przedstawiciele UW oraz starostwa piotrkowskiego, a rozjemcami Komendanci Miejscy PSP z Łodzi i Skierniewic oraz Komendant Powiatowy z Tomaszowa Mazowieckiego. W sumie w ćwiczeniach wzięło udział ponad 80 osób.
Jak narazie mogłem ogladać podobne ćwiczenia, ale jeszcze nigdy nie brałem w takowych udziału. Być może za jakiś czas gdy powróce do czynnej służby ,że tak to nazwe wezmę udział w takich ćwiczeniach. Wreszcie Młodszy Ratownik "Ratownictwa wodnego " mi się przyda.
_________________ Po co upadamy? Po to, abyśmy nauczyli się podnosić.