Wiek: 20 Dołączył: 20 Mar 2007 Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 18:58 ZBIOROWA ODPOWIEDZIALNOŚĆ W SZKOŁACH
Co sądzicie o zbiorowej odpowiedzialnosci w szkołach??
Jak jej zapobiegać??
Czy można wprowadzić inne- mniej drastyczne sposoby wychowania młodzieży, które uderzałyby wyłącznie w osoby winne??
Macie jakieś propozycje??
Liczę na Wasze aktywne właczenie się do akcji zapobiegania temu zjawisku w szkołach!!
hmm.......zbiorowa odpowiedzialność w szkołach? nie wiem czy dobrze trafiam w temat ale chodzi chyba o to że jeden za wszystkich, wszyscy za jednego?? Uważam ze tak nie powinno być czemu reszta ma cierpieć za te osoby które coś zrobiły. a co do
damianmrm napisał/a:
Czy można wprowadzić inne- mniej drastyczne sposoby wychowania młodzieży
po pierwsze młodzież w tych czasach wychowuje sie sama, kiedyś tak nie było ale czasy sie zmieniają, rodzice na wiecej pozwalają swoim dzieciom i to jest błąd,
a co sie np. tyczy kar dla takich osób to proponuje prace społeczną za którą nie dostaną złotówki i którą będą musiały odpracować od 20 godzin w zwyż, może to ich czegoś nauczy....nie wiem czy dobrze pisze no ale coż wypowiedziałam się
Wysłany: 4 Maj 2007, 13:49
Dla mnie zbiorowa odpowiedzialność to dobra metoda, jeżeli nie chodzisz z dresami do klasy
Przynajmniej się nauczysz nie wygłupiać za bardzo.
Chociaż sam muszę przyznać, że lubię się wygłupiać od czasu do czasu
Odpowiedzialność zbiorowa jest głupotą. Winny nie wyciągnie najprawdopodobniej z tego żadnego wniosku natomiast inni dostają w skórę i dodatkowo są obwiniani za to, iż nie mają wpływu na kolegę/koleżankę.
_________________ pozdrawiam serdecznie z domieszką ironii