Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Portal Portal   Regulamin  Pomoc FAQ  Szukaj Szukaj  Grupy Grupy  Foto Galeria Foto Galeria  Profil Profil  Linki Linki  Reklama Zareklamuj Nas  Radio Ławeczka - Piotrków Tryb. Radio 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia historyczne Cześć 3
Autor Wiadomość
Michał 

Zaproszone osoby: 12
Otrzymał 18 piw(a)
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 17:31   Zdjęcia historyczne Cześć 3

Witam

To już dokładnie 3 odsłona zdjęć hitorycznych, tym razem udało mi się zgromadzić dość spory zbiór. Podziwiajciej jak to kiedyś wyglądało nasze miasto. A za niedługi czas zaprezentuje
niekótre z ulic w tym słynne nasze słowackiego.:] Pozdrawiam

1.Zdjęcia Ogólne

ok.1655

1890

ok.1910

19??

2.I LO im. Bolesława Chrobrego

1915

1922

ok.1925

ok.1925

ok.1930

ok.1970

3.Cerkiew prawosławna

ok. 1970

4.Hala Targowa

ok.1930

ok.1930

ok.1930

5.Koszary 25 pułku piechoty

ok.1935

6.Mury obronne

ok.1960

ok.1960

7.Pasaż Rudowskiego

1975

8.Plac Czarnieckiego

19??

9.Plac Kościuszki

ok.1905

ok.1915

1939

ok.1960

ok.1965

ok.1965

10.Plac Niepodległości

19??

11.Wiadukt przy ulicy Narutowicza

1908

Źródło zdjęć : Dawny Piotrków

Postaw piwo autorowi tego posta

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 17:54   

Hmm.. aż miło sobie popatrzeć jakto kiedyś było, gdy nas jeszcze na świecie nie było :) Całkowicie inne miasteczko.. więcej zieleni, więcej przestrzeni, czyściej niż obecnie :) Chociaż nie podoba mi się taka pustka jaka była kiedyś koło hali :] Najbardziej mi się podoba chyba to, że kiedyś obok obecnie nie istniejącej Europy było tyle zieleni (fotka z 1965r.), a teraz? nie ma tam niestety nic :( Fotka Placu Bernardyńskiego z 1915 roku jest super :) A co Wy o tym myślicie? :luka:

Michaś czekamy na kolejne foteczki :)

Pozdrówki

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 1 Styczeń 2006, 22:16   

Zdjęcia są wspaniałe nie wiedziałem,że kiedyś u nas było tak kolorowo. Tyle zieleni. Ah chciało by sie aby wrócił tamten wygląd naszego miasta. A co do naszej Hali to zgdzam sie troszke koło niej pustawo hehe. Ale nie ma co sie dziwić było to bardzo dawno i dużo sie zmieniło od tamtego czasu. Aż nie mogę uwierzyć ,że koło Europy było tyle zieleni tak jak i na samym słowackiego co sie z tym stało, przeciez dzieki drzewa mamy czym oddychać ? Może jeszcze ktos wpadnie na pomysł ,że nie same budynki zdobią miasto.

Pozdrawiam

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być razem z nami
Tu możesz być happy
Jak czegoś nie wiesz pomożemy Ci !!!
Piotrkowianie.com :P

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 1 Styczeń 2006, 23:50   

Ja tu sobie znów zajrzałam w ten temat, bo jeszcze raz chciałam popatrzeć sobie na te fotki :) Kurcze jak to kiedyś musiało wszystko fajnie wyglądać :oczami: Takim spokojem te fotki emanują :oczami: mniej pośpiechu ludzi, jak również mniejszy ruch na ulicach. Taka mała oaza spokoju :) hmm.. :oczami:

Mr.Kamil 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 3 Styczeń 2006, 10:12   

Zdięcia są fajne jestem znich dumny bo wiem teraz jak wyglądało nasze miasto troche wczesniej np Hala Targowa tam się zmieniło bardzo dużo :szok: :ok: :P
POZDRAWIAM

+Marlenka 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 3 Styczeń 2006, 22:35   

Niom kiedys to było fajnie.... :oczami: jak juz pisaliście wiecej zieleni... :oczami: ludzie sie wszedzie tak nie spieszyli...:) nie mysleli tylko opieniądzach i wogóle... no ale niestety te czasy nie wrócą... a szkoda :( Baaaardzo bym chciała :D :D

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 13 Styczeń 2006, 22:30   

Oj..chyba już te czasy co kiedyś nigdy nie wrócą. Z jednej strony dobrze, a z drugiej źle. Dobrze, bo teraz przynajmniej jakiś spokój jest, nie ma wojny, okupacji w Polsce, nie ma żadnych obozów koncentracyjnych itp itd. Ludzie są wolni, mają prawo do własnych decyzji. Nie trzeba stać nie wiadomo ile czasu w kolejkach i kupować pod wydział na kartki, które i tak było ciężko dostać. W szkołach nie zabrania się mówić w naszym ojczystym języku a kiedyś tak było. Teraz mamy jakiś postęp cywilizacyjny, techniczny, technologiczny i nie tylko, mamy więcej możliwości rozwoju dla siebie, większe perspektywy na naszą przyszłość. A źle, że te czasy już nie wrócą, bo jakoś właśnie wtedy ludzie byli dla siebie bardziej milsi, uprzejmi, nie żyło się w takim pośpiechu jak teraz. Czas teraz tak szybko płynie, że aż żal, że tak szybko niektóre rzeczy się kończą. Było mniej ruchu na ulicach, mniej zmartwień. Hmm..ciekawe co nam przyniesie przyszłość..

Michał 

Zaproszone osoby: 12
Otrzymał 18 piw(a)
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:51   

Czasy możnie nie wróca ale my możemy sprawić aby Piotrków wygląda o wiele przyjasniej niż teraz. Jest sporo organizaji które zajmują sie takimi sprawami. wystarczy do nihc sie pójści powiedzieć ,ze chce sie pomóc w rozwoju piotrkowa.
Mnie tego czego brakuje w naszym miescie na obecna chwile to zieleni, bo chociazby patrzac na zdjecie na którym widać europe tam były drzewa i gdzie sa teraz ? komuś jak widac sie nie spodobały .A dodawały one uroku. No cóż nasze miasto sie rozwija pod wzgledem gospodarczym to może i to sie kiedyś zmieni.
Pozdrawiam

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 9 Luty 2006, 14:00   

Tamte czasy nie wrócą, chyba, że zdarzy się jakiś cud.. A fakt.. zieleni brakuje i to bardzo. W niektórych miejscach tak szaro i ponuro.. Najbardziej to mnie wkurza taki motyw, że jak np są wsadzane nowe, młode drzewka (tak było np na ul. Belzackiej za domkami jednorodzinnymi, przy obwodnicy na Sikorskiego) to oczywiście zawsze komuś się musi coś w tym nie spodobać i jakieś gnojki łamią te drzewka albo wyrywają :/ co im to przeszkadza to nie wiem..widać nie mają się na czym wyżyć i wyżywają się na drzewach :/ ehh.. niektórzy nie tylko nie mają szacunku dla ludzi, ale też dla natury..

+Marlenka 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 9 Luty 2006, 17:12   

Akurat z tym sie musze zgodzic barkuje u nas zieleni i jesli juz cos zostanie posadzone to komus sie musi nudzic i popsuje ...eh...:/ a te czasy nie wroca jush nigdy...:(

Paula 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 10 Luty 2006, 23:53   

Marlenka wszystko zależy od podejścia ludzi. Jak takie gnojki nie będą wyrywać młodych i nowo posadzonych drzewek to będzie ok i zieleni przybędzie. A jak będą niszczyć to no to niestety ale będziemy chodzić po samej trawie i szarych ulicach. Ooo..jeszcze mi się coś przypomniało w związku z tymi drzewkami. Pamiętam jak koło kościoła przy Belzackiej zaczęli robić park. Posadzili drzewka i co? oczywiście musiało się to komuś nie spodobać bo część była połamana :/ ja nie wiem co to przeszkadza ludziom ? :/ tak samo jest z tym, żeby w niektórych miejscach nie deptać trawników czy coś..a ludzie i tak muszą to robić, bo po co iść okrężną drogą jak łatwiej i szybciej na skróty. Po prostu brak najmniejszego szacunku dla natury :( Może zrobimy jakiś protest ? :D :D hmm...

Nobody 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 19 Luty 2006, 22:16   

Koszary 25 pułku piechoty , wydaje mi się ,że znajdowały sie koło aleji Kopernika tuż koło Hali Targowej. Chociaż mogę sie mylić tak kojaży mi sie ta górka. A fakt faktem przydało by sie nam w miescie troszke zieleni. Zrobiło by sie o wiele milej i przyjażniej w miescie i przyjemnie by się spacerowało. :)

>>> Gość <<<
Tu siedzimy i gadamy
Tu możesz być razem z nami
Tu możesz być happy
Jak czegoś nie wiesz pomożemy Ci !!!
Piotrkowianie.com :P

jelOnek
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2006, 15:41   

Koszary 25 pułku Piechoty znajdowały się na Placu Pofranćiszkańskim ;) Obecnie to plac przy ulicu M. Curie - Skłodowskiej.
Obecnie na tym placu co roku rozstawiany jest namiot Cyrkowy ;)

$stacha 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 27 Luty 2006, 16:11   

zieleń faktycznie była... pięknie było... tylko, że jak ja patrze na takie zdjęcia to nie wiem czemu ale kojażą mi się z wojną :looka: i z walkami, okopami, krwią, śmiercią niewinnych ludzi... i od razu mi się płakać chce... Zdjątka fajne... :) Szczególnie podoba mi się hala targowa i cerkiew... takie ładne drzewka koło niej były... a teraz... :/

jelOnek
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2006, 22:35   

Wszystko się zminiło. Piotrków byl dosyć ważnym centrum przemysłu przędzalnianego, jak i dziewiarskiego - Sigmatex padł. Były 3 huty - zostala jedna :/.Delta też powoli pada. Pioma jest spółką prywatną.

Przepraszam za zboczenie z tematu, ale nie wiedziałem gdzie to napisac :/.

Stacha Nie tylko Tobie Piotrków kojaży się z wojną, śmiercią, ofiarami.

Cerkiew jest teraz po renowacji i nie powiem, bo całkiem przyzwoicie wygląda:)

Natomiast Hala Targowa z tego co wiem należy, już do jakiegoś prywaciaża, więc jej wygląd też zostal odmieniony od stanu pierwotnego :)

Moze zbyt dużo zieleni w samaym mieście nie ma, ale za to poza nim jest wystarczająco :P

SaGa 

Wysłany: 27 Luty 2006, 22:41   

Jak tak patrzę na te stare zdjęcia i na Piotrków, który kiedyś wyglądał inaczej, to odnoszę wrażenie, że wtedy było spokojniej i lepiej. Nie wiem czemu. Te zdjęcia mają swój specyficzny klimat i jak się dłużej im przyglądam to widzę przed oczami całą historię... :)

jelOnek
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2006, 22:47   

Im coś starsze tym lepsze ;)
Wino, Kobiety (ale bez przesady), znajomośc tak i Piotrków moim zdaniem był kiedyś lepszy :) . W okresie kiedy nie były prowadzone żadne wojny Piotrków kwitł życiem, była zieleń, byli szczesliwi ludzie. Teraz wszystko się zmieniło - głównie przez ludzi.

SaGa 

Wysłany: 28 Luty 2006, 15:20   

No właśnie... Na to, jak czujemy się w danym otoczeniu mają w dużej mierze wpływ ludzie nas otaczający, zmiany przez nich wprowadzane itp. Teraz mamy szansę podziwiać i zastanawiać się jak to było kiedyś ;) Piotrków jest niewielkim miastem, kiedyś było jeszcze mniej zabudowań, ale mimo tego posiadał chyba większy urok. Teraz dom na domu stoi, nowe rzeczy się budują, niedługo nie będzie czym oddychać ;) :rotfl:

Odpowiedz do tematu